Pad Thai

Trudność: łatwy. Czas wykonania: 20 minut. Składniki na:2 porcje.

Składniki

20 dag płaskiego makaronu ryżowego

40 dag piersi kurczaka

1 biała cebula

3 łyżki oleju

3 ząbki czosnku

2 jajka

15 dag szklanka kiełków fasoli mung

2 dymki

1/2 papryczki ostrej (lub więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy)

mała szczypta soli

Składniki na sos

4 łyżki sosu rybnego

sok z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)

2 łyżki cukru

5 łyżek jasnego sosu sojowego

Do podania

4 łyżki niezbyt drobno posiekanych orzeszków ziemnych bez dodatku soli

świeże listki kolendry

Przygotowanie

Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, odstawiamy na 4 minuty. Odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą. Odstawiamy na bok. Jajka lekko solimy i roztrzepujemy w miseczce.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Obraną cebulą kroimy na cienkie piórka. Papryczkę kroimy na cienkie, ukośne plasterki. Dymkę kroimy ukośnie na kawałki o długości 3-4 cm. Mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie paski.
W woku rozgrzewamy dość mocno jedną łyżkę oleju, wlewamy jajka i smażymy omlet - nie przewracamy go - podważamy brzegi podczas smażenia, by masa spływała pod spód. Rwiemy go na kawałki i przekładamy do miseczki.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w miseczce.
W woku rozgrzewamy mocno 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, smażymy 10 sekund, cały czas mieszając. Dodajemy czosnek i paprykę , smażymy, nie przerywając mieszania przez kilkanaście sekund.
Do woka dodajemy mięso, smażymy na dużym ogniu, aż zmieni kolor ze wszystkich stron - mieszamy cały czas :)
Dodajemy makaron, sos, dymkę oraz 3/4 porcji kiełków. Mieszamy, smażymy na największym ogniu maksymalnie przez minutę.
Dodajemy kawałki omletu, delikatnie wymieszamy.
Przekładamy do miseczek (lub na talerze), dekorujemy kiełkami, posiekanymi orzeszkami oraz listkami kolendry.

koszykMamy wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tej potrawy. Dodaj do koszyka.