PIECZONE ZIEMNIAKI PO SZWEDZKU

zdjęcie do przepisu

Składniki:

1 kg ziemniaków do pieczenia

200 g DELMA Maślany smak 80% tłuszczu

2-3 ząbki czosnku

ostry żółty ser


Przyprawy:

2 łyżeczki ziół prowansalskich

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżeczki soli

szczypta ostrej papryki




Przygotowanie

Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu. Ziemniaki umyj, następnie ponacinaj bardzo gęsto (uważając aby ziemniaków nie przekroić) i posyp przyprawami tak by zioła dostały się do środka nacięć.
Połowę DELMY roztop w rondelku razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ziemniaki ułóż na folii aluminiowej, polej DELMĄ z czosnkiem i zawiń dokładnie w folię. Piecz na grillu (lub w piekarniku) około godziny, często obracając. Przed podaniem rozwiń folię, połóż na każdym ziemniaku odrobinę DELMY i posyp tartym serem.

Smacznego!

koszykMamy wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tej potrawy. Dodaj do koszyka.