Zupa dyniowo-paprykowa

Trudność: średni. Czas wykonania: ok. 20 minut + pieczenie 30 minut Składniki na: 4 porcje.

Składniki

- 1,2 kg dyni

- 5 czerwonych papryk

- 1 papryczka chili

- 1 łyżka masła

- 1 cebula

- 2 łyżki listków tymianku

- 2 szklanki (500 ml) bulionu

- 2 łyżki oliwy extra vergine

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżeczka suszonego tymianku

- świeżo mielony czarny pieprz, szczypta soli

Przygotowanie

Piekarnik nastaw na 190°C. Dynię pokrój na kawałki, wydrąż łyżką nasiona, obierz. Paprykę umyj, pokrój, usuń gniazda nasienne. Dynię, papryki i papryczkę chili (w całości) wyłóż na blachę piekarnika i piecz 30 minut. Przygotuj upieczone warzywa: dynię pokrój na mniejsze kawałki, paprykę obierz ze skórki, papryczkę chili przekrój i wydrąż z nasion i jasnych włókien. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i sklaruj (zbierz z powierzchni pianę). Włóż pokrojoną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu przez kilka minut (na minutę przed końcem dodaj jeszcze listki tymianku). Zeszkloną cebulę z tymiankiem włóż do pojemnika, dodaj dynię, obrane papryki, oczyszczoną papryczkę chili, bulion, oliwę oraz przyprawy i dokładnie zmiksuj. Przelej do garnka i zagotuj. Podawaj z serem feta i świeżym tymiankiem.

koszykMamy wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tej potrawy. Dodaj do koszyka.