Zupa-krem pomidorowa

Trudność: średni. Czas wykonania: ok. 15 minut + gotowanie 15 minut. Składniki na: 4 porcje.

Składniki

- 1 kg dojrzałych świeżych pomidorów

- 250 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego

- 1 łyżka oliwy extra vergine

- 1/2 łyżki masła

- 1/2 cebuli

- 2–3 ząbki czosnku

- 1/2 łyżki octu winnego lub ryżowego

- 1 łyżeczka cukru

- 2 łyżki posiekanej bazylii

Przygotowanie

W garnku na oliwie i maśle zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Pomidory sparz i pokrój w kostkę. Dodaj ocet i cukier, zagotuj. Wlej bulion i znów zagotuj. Przykryj i gotuj ok. 5 minut. Zmiksuj blenderem i gotuj jeszcze przez minutę. Wymieszaj z posiekaną bazylią, dopraw solą i pieprzem. Zupę-krem możesz serwować z grzankami.

koszykMamy wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tej potrawy. Dodaj do koszyka.