Galaretka owocowa

Trudność: łatwy. Czas wykonania: ok. 15 minut + gotowanie 5 minut. Składniki na: 4 porcje.

Składniki

- 200 g truskawek lub malin (świeżych lub mrożonych)

- 1/3 szklanki cukru trzcinowego

- sok z 1 pomarańczy

- 2 łyżki soku z cytryny

- żelatyna (w ilości 1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu)

Przygotowanie

Truskawki lub maliny opłucz. Zmiksuj blenderem. Dodaj cukier, sok z pomarańczy i cytryny i wymieszaj do rozpuszczenia się cukru. Odlej ok. 1/3 szklanki powstałego musu, podgrzej go i rozpuść w nim żelatynę, cały czas mieszając. Sprawdź, czy na pewno cała żelatyna się rozpuściła(w razie potrzeby ponownie go podgrzej, dodając kolejne 2–3 łyżki musu). Rozpuszczoną żelatynę i pozostały mus połącz i dokładnie wymieszaj. Przelej do pucharków. Wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.

koszykMamy wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tej potrawy. Dodaj do koszyka.