Falafel z ciecierzycy

Trudność: trudny. Czas wykonania: ok. 45 minut + gotowanie 20 minut. Składniki na: 4 porcje.

Składniki

- 400 g ciecierzycy

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 pęczek kolendry

- 1 łyżka kuminu

- 1 łyżeczka kardamonu

- 1 łyżeczka mielonego imbiru

- 1 łyżeczka płatków chili

- olej słonecznikowy

- pieprz, sól

Przygotowanie

Ciecierzycę wsyp do garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i zostaw do namoczenia na całą noc. Odcedzoną ciecierzycę zmiel w malakserze. Dodaj sól, cebulę, czosnek i ponownie zmikusj. Do masy dodaj posiekaną drobno kolendrę, kumin, kardamon, mielony imbir, płatki chili, całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Uformuj małe kuleczki. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i smaż kulki z ciecierzycy po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z jogurtem naturalnym, chlebem pita lub mieszanką sałat.

koszykMamy wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tej potrawy. Dodaj do koszyka.