Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Trudność: średni. Czas wykonania: 40 minut. Składniki na: 4 porcje.

klopsiki

Składniki

- 1 kromka chleba pszennego

- 50ml mleka

- 500g mielonego mięsa z indyka 

- 1 pęczek świeżej natki pietruszki

- 200g mrożonego szpinaku(rozmrażamy!)

- Sól i pieprz do smaku

- 1/4 szklanki oliwy z oliwek

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 marchewka

- 300g sosu pomidorowego, np.: z  bazylią

Przygotowanie

Namocz kromkę chleba w mleku, następnie odciśnij. Wymieszać chleb z mięsem, posiekaną natką i rozmrożonym szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj kuleczki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Smaż klopsiki przez 3 minuty, aby się przyrumieniły. Odłóż na bok. Dodaj na patelnię pozostały olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojoną w paseczki marchewkę. Całość zalej sosem pomidorowym i zagotuj. Dodaj klopsiki, gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.

koszykMamy wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tej potrawy. Dodaj do koszyka. 

 

 

SPRAWDŹ TEŻ