Śledź tradycyjny

Trudność: łatwy. Czas wykonania: 10 minut. Składniki na: 3 małe słoiczki.

Składniki

5-6 płatów śledzia

3 cebule ( jeżeli małe to 4)

3 łyżki stołowe cytryny

3 listki laurowe

5 ziarenek ziele angielskie

2 łyżeczki cukru pudru

olej rzepakowy

Przygotowanie

Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin, wymieniając wodę 2 razy. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka ( wg. uznania). Do cebuli dodajemy 3-4 łyżki oliwy oraz 2 łyżeczki cukru pudru ( płaskie) oraz 3 łyżki soku z cytryny. Możemy dodać skórkę z połowy cytryny startą na tarce. - wszystko mieszamy. Pokrojone w 3 cm kawałki płaty śledzia z tak przygotowaną cebulką układamy w słoiku lub pojemniku warstwami : raz śledzie raz cebulka - "pomiędzy" wkładając listki laurowe i ziele angielskie. Po ułożeniu wszystkich składników pojemnik dopełniamy olejem aby przykrył wszystkie składniki.
Śledzie najlepsze są po 24 godzinach.
Tak przygotowane śledzie są podstawą do "wariacji" na temat śledzia, np.: dodajemy koperek lub suszone pomidory, wiśnie lub żurawinę suszoną, pieprz ewentualnie inne świeże zioła wg. uznania

koszykMamy wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tej potrawy. Dodaj do koszyka.