Ryż smażony z jajkiem po chińsku

Trudność: łatwy. Czas wykonania: 20 minut. Składniki na:2 porcje.

Składniki

150 g długoziarnistego ryżu jaśminowego

3 rozmącone jajka

2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

4 cebule dymki, drobno posiekane

125 g podgotowanego groszku

1 łyżka jasnego sosu sojowego

szczypta soli do smaku

mała szczypta soli

Przygotowanie

1. Długoziarnisty ryż gotujemy według wskazówek producenta. Jest to zazwyczaj 10 do 12 minut, po czym odcedzamy go, płuczemy zimną wodą (aby się trochę zahartował) i po raz kolejny odcedzamy.

2. Rozmącone jajka podgrzewamy na patelni (na małym ogniu), aż lekko się zetną, po czym odstawiamy je na bok.

3. W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym następnie smażymy przez około 1-2 minuty czosnek, 2 łyżki pokrojonej dymki oraz groszek. Po upływie tego czasu dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy całość.

4. Dodajemy wcześniej podsmażone jajka, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz i posypujemy pozostałymi 2 łyżkami pokrojonej dymki. Chińskie danie proste i szybkie gotowe.

koszykMamy wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tej potrawy. Dodaj do koszyka.