Zupa krem z białych warzyw z długodojrzewającą szynką i pikantną oliwą

Trudność: Średni Czas wykonania: 45 minut Porcja dla: 2 osób

zdjęcie do przepisu

Składniki na zupę:

200 g pietruszki

200 g selera

100 g białej części pora

100 g ziemniaka

½ słoika pasty Wawrzyniec z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką (90 g) + do podania

100 g masła

1,5 litra bulionu warzywnego ( lub z kurczaka)

300 ml śmietanki 30%

sól, pieprz.



Składniki na chipsy z szynki długo dojrzewającej:

10 plasterków szynki długo dojrzewającej

Składniki na pikantną oliwę:

250 ml oliwy

1 papryczka chilli

2 ząbki czosnku

Przygotowanie

Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle do zarumienienia. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pastę Wawrzyniec i całość blendujemy, następnie dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut.

Zupę serwujemy w miseczkach, na wierzch dodajemy kleks z pasty, a całość polewamy pikantną oliwą i układamy chips z szynki.



Chipsy z szynki długo dojrzewającej:

Z szynki zrobimy chips w piecu – układamy szynkę na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 10 minut.



Pikantna oliwa:

Wszystko składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy do 50 stopni C. Po tym czasie oliwę lekko przestudzamy i dokładnie blendujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie przecedzamy przez drobne sitko, które dodatkowo możemy wyłożyć gazą. Gotową oliwę przelewamy do słoika lub butelki.

Smacznego!

koszykMamy wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tej potrawy. Dodaj do koszyka.