ZDROWY NAWYK

Badania naukowe dowodzą, że pierwszy posiłek w ciągu dnia ma niepowtarzalny wpływ na zdrowie człowieka. Śniadanie powinno być urozmaicone, składające się ze świeżych składników, bogatych w witaminy i białko. 

 

 

SERCE NA TALERZU

Aby chronić układ sercowo-naczyniowy, należy wprowadzić do obiadowego jadłospisu warzywa, rośliny strączkowe, oliwę, chude mięsa, a także ryby, które są źródłem kwasów omega-3. Dania gotowane na parze, delikatne pieczenie, korzystanie z patelni grillowej – to techniki, które warto wprowadzić przy przygotowywaniu głównego posiłku.

 

 

SŁODKA PRZERWA

Jedną z przyczyn chorób serca i układu naczyniowego jest otyłość. Do niej z kolei doprowadza m.in. brak ruchu i nadmierne spożycie słodyczy. Czy dbając o zdrowie, należy całkowicie zrezygnować z deserów? Niekoniecznie, wystarczy zachować umiar i wybierać te, które nie są przesłodzone. Powinny być lekkostrawne i zawierać owoce.

 

 

COŚ LEKKIEGO NA KONIEC DNIA

Dieta chroniąca serce i wzmacniająca jego pracę powinna być uboga w sól i tłuszcze zwierzęce. O tej zasadzie warto pamiętać zwłaszcza przy przygotowywaniu kolacji – ostatniego posiłku w ciągu dnia. Powinna być ona lekkostrawna i nie zawierać składników, które dostarczą zbyt dużo energii organizmowi. Kolacja może mieć również charakter małej przekąski.

WAŻNE!
CO JEŚĆ BY CHRONIĆ SERCE?
WARZYWA I OWOCE
Warzywa zawierają cenne dla serca związki, tzw. polifenole, które zwalczają wolne rodniki. Zawierają też witaminy, np. C, E czy beta-karoten oraz składniki mineralne, w tym potas, który obniża ciśnienie. Źródłem potasu są suche nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, zielona pietruszka, seler, marchew, pomidory, kapusta, banany, śliwki, porzeczki, suszone owoce oraz produkty zbożowe z pełnego przemiału, mleko.
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE OLEJE ROŚLINNE
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek spożywane na zimno zmniejszają poziom cholesterolu.
RYBY
Tłuste morskie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które wzmacniają układ sercowo-naczyniowy.
PRODUKTY Z PEŁNEGO ZIARNA
Pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak: kasze, wysokiej jakości makaron, brązowy ryż, ziemniaki, są głównym źródłem energii.
PRODUKTY Z BŁONNIKIEM
Błonnik obniża poziom cholesterolu oraz wyrównuje poziom glukozy. Znajduje się w nasionach roślin strączkowych, warzywach i owocach.
CHUDE PRODUKTY MLECZNE
Do tych produktów zaliczane są niskotłuszczowe artykuły, jak jogurty, maślanka czy kefiry.