POLITYKA PRYWATNOŚCI

 

Auchan Polska Sp. z o.o. dokłada wszelkich starań, aby Państwa dane osobowe były przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, w szczególności Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych („RODO”). Naszym celem jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony Państwa danych osobowych przy użyciu najnowszych technologii i rozwiązań organizacyjnych. Przykładamy również bardzo dużą wagę do szkoleń i podnoszenia wiedzy naszych pracowników w obszarze ochrony prywatności oraz danych osobowych.

 

Mamy również świadomość, że aby zapewnić prawidłową ochronę Państwa prywatności konieczne jest nieustanne ulepszanie i wdrażanie nowych rozwiązań, odpowiadających zmieniającej się rzeczywistości, w szczególności tej cyfrowej. W tym celu na bieżąco monitorujemy nasze zabezpieczenia oraz sposób przetwarzania przez nas danych osobowych.

 

Ważna jest dla nas także przejrzystość naszych działań. Dlatego na niniejszej stronie zebraliśmy najważniejsze informacje dotyczące przetwarzania przez nas danych osobowych klientów. Ponadto jesteśmy otwarci na Państwa pytania i sugestie, którą mogą Państwo kierować na adres daneosobowe@auchan.pl 

 

1. ZASADY OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH

 

Auchan Polska Sp. z o.o. zobowiązuje się do gromadzenia i przetwarzania Państwa danych osobowych zgodnie z zasadami określonymi w Ogólnym rozporządzeniu o ochronie danych. Auchan Polska Sp. z o.o.

 

- przetwarza Państwa dane osobowe zgodnie z prawem, rzetelnie i w sposób przejrzysty (zgodnie z zasadami legalności, uczciwości i przejrzystości).

 

- gromadzi i przetwarza Państwa dane osobowe w konkretnych, wyraźnych i prawnie uzasadnionych celach i nigdy nie kontynuuje przetwarzania danych w sposób niezgodny z tymi celami (zasada ograniczenia celu).

 

- gromadzi i przetwarza tylko te dane, które są potrzebne do osiągnięcia określonego celu (zasada minimalizacji danych). 

 

- dokłada wszelkich starań, aby Państwa dane były zawsze prawidłowe i aktualne (zasada prawidłowości).

 

- nie przetwarza danych osobowych dłużej niż jest to konieczne do osiągnięcia określonego celu (zasada ograniczenia przetwarzania).

 

- przetwarza Państwa dane w sposób zapewniający odpowiednie bezpieczeństwo danych osobowych, w tym ochronę przed niedozwolonym lub niezgodnym z prawem przetwarzaniem oraz przypadkową utratą, zniszczeniem lub uszkodzeniem, za pomocą odpowiednich środków technicznych lub organizacyjnych (zasada integralności i poufności).

 

- podejmuje wszelkie działania, aby być w stanie wykazać przestrzeganie przepisów Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (zasada rozliczalności).

 

Do danych osobowych przetwarzanych przez Auchan Polska Sp. z o.o. mają bezpośredni dostęp jedynie upoważnieni pracownicy lub współpracownicy. Ponadto dane osobowe mogą być udostępniane właściwym instytucjom publicznym w związku z prowadzonymi przez nie postępowaniami.

 

Spółka Auchan Polska Sp. z o.o. wymaga również od swoich podwykonawców i dostawców, którzy przetwarzają dane osobowe w jej imieniu, aby przetwarzali je zgodnie z powyższymi zasadami i przepisami RODO. Podmioty zewnętrzne mają dostęp do danych osobowych tylko i wyłącznie na podstawie umów powierzenia przetwarzania danych osobowych lub innych regulacji umożliwiających przekazywanie danych osobowych.

 

2. KIEDY DOCHODZI DO PRZETWARZANIA PAŃSTWA DANYCH OSOBOWYCH

 

Zakładając Cyfrowe Konto Auchan, dokonując zakupów w sklepie internetowym Auchan Direct, zapisując się do newslettera itp. dochodzi do wielu sytuacji, w wyniku których gromadzimy Państwa dane osobowe. Poniżej przedstawimy listę najważniejszych przypadków, z którymi wiąże się przetwarzanie Państwa danych osobowych przez Auchan Polska Sp. z o.o. Po kliknięciu w wybrany link z listy przejdą Państwo do strony internetowej, która zawiera szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w określonym celu.

 

Do przetwarzania danych osobowych dochodzi m.in w przypadku:

 

- założenia Cyfrowego Konta Auchan;

 

- dokonania zakupów w sklepie Auchan Direct;

 

- zamówienia newslettera Auchan Direct;

 

- zamówienia newslettera Auchan Polska;

 

- otrzymywania wiadomości SMS/MMS;

 

- wysłania wiadomości za pomocą formularza kontaktowego.

 

3. PAŃSTWA PRAWA DOTYCZĄCE PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

 

 Co do zasady przysługują Państwu następujące prawa w związku z przetwarzaniem przez nas danych osobowych:

 

- prawo żądania dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia, a także prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz do przeniesienia danych;

 

- prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie w przypadku, gdy Państwa dane osobowe przetwarzane są na podstawie Państwa zgody; cofnięcie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem;

 

- wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych dotyczącej przetwarzania przez nas Państwa danych osobowych.

 

Szczegółowe informacje na temat przysługujących Państwu praw znajdą Państwo na stronach internetowych dotyczących poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych. Lista celów przetwarzania znajduje się w rozdziale drugim niniejszej Polityki prywatności.

 

4. INFORMACJE O PLIKACH COOKIE

 

Czym są pliki cookie?

 

Wiele stron internetowych używa plików cookie lub podobnych technologii, głównie w celu poprawy komfortu przeglądania stron. Pliki cookie są informacjami przechowywanymi przez przeglądarki internetowe na Państwa komputerze lub innym urządzeniu, które wykorzystują Państwo do korzystania z Internetu (np. telefonie komórkowym lub tablecie.

 

Strony internetowe mogą jedynie odczytywać i zapisywać należące do nich pliki cookie.

 

Stosowanie przez nas plików cookie

 

Gdy przeglądają Państwo naszą stronę internetową, używamy plików cookie do „rozpoznawania” przeglądarki internetowej tylko na czas trwania wizyty („pliki cookie sesji”) lub podczas wszystkich wizyt („trwałe pliki cookie”). Pliki cookie są wykorzystywane na naszej stronie internetowej do następujących celów: 

 

- Ze względów technicznych (identyfikacja sesji, zapamiętywanie ustawień lub koszyków zakupów itp.) w celu, na przykład, dostosowania układu strony internetowej do Państwa urządzenia; 

 

- Do celów analizy statystycznej i zarządzania ruchem sieciowym, na przykład w celu zwiększenia użyteczności stron internetowych oraz przydatności naszych usług;

 

- Do geolokalizacji, gdy korzystają Państwo z określonych funkcji, takich jak polecane adresy sklepów i informacje o dostępności produktów w najbliższym punkcie sprzedaży. 

 

Inne pliki cookie

 

Serwisy społecznościowe

 

Nasza strona internetowa może zawierać elementy sieci społecznościowych (przyciski, wtyczki itp.), aby umożliwić Państwu udostępnianie treści lub komentowanie naszych produktów lub usług. 

 

Komponenty te są używane przez portale społecznościowe do śledzenia Państwa nawyków przeglądania i będą działać tylko wtedy, gdy Państwa przeglądarka jest połączona z odpowiednim serwisem społecznościowym (jednak np. bez konieczności używania przycisku „udostępnij”).

 

Użytkowane przez Państwa serwisy społecznościowe określają własne zasady wykorzystywania uzyskanych informacji, a my nie mamy kontroli nad sposobami, w jakie serwisy te wykorzystują zebrane informacje. Zalecamy zapoznać się z ich zasadami prywatności, które określają, w jaki sposób wspomniane serwisy korzystają z tych danych, a także opisują kroki, jakie można podjąć w celu zwiększenia poufności informacji na swoim koncie.

 

Współdzielone urządzenia

 

Ponieważ pliki cookie są podłączone do urządzenia i używanej przeglądarki, nie możemy być absolutnie pewni tożsamości osoby korzystającej z urządzenia. W związku z tym niektóre usługi i reklamy wyświetlane na tym urządzeniu mogą nie odpowiadać Państwa preferencjom (przyzwyczajenia/ustawienia innych użytkowników urządzenia mogą mieć wpływ na proponowaną treść).

 

Mogą Państwo określić poziom poufności swojego urządzenia i zdecydować, kto może z niego korzystać (wyznaczając osoby upoważnione do dostępu do urządzenia) i zmieniając jego ustawienia (w szczególności ustawienia plików cookie).

 

Ustawienia plików cookie

 

W każdej chwili mogą Państwo zmienić ustawienia plików cookie. Ustawienia te można zmienić na wiele różnych sposobów, zgodnie z poniższym opisem.

 

Wybrane ustawienia mogą wpłynąć na wygodę korzystania ze stron internetowych oraz działanie niektórych usług, które wymagają dostępności plików cookie do działania. W związku z tym nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za skutki jakiegokolwiek ograniczenia działania naszych usług, spowodowanego wyłączeniem plików cookie na urządzeniu użytkownika (tj. niemożnością ustawienia lub odczytania pliku cookie).

 

Komputery (PC). Mogą Państwo zarządzać plikami cookie za pomocą różnych opcji w ustawieniach przeglądarki, które umożliwiają włączenie lub zablokowanie plików cookie w dowolnym momencie, zarówno całościowo lub dla określonych działań. Każda przeglądarka obsługuje pliki cookie w inny sposób. Proszę kliknąć odpowiednie łącze dla Państwa przeglądarki, aby uzyskać więcej informacji.

 

- Obsługa plików cookie w przeglądarce Google Chrome:

https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=en

 

- Obsługa plików cookie w przeglądarce Internet Explorer: 

http://windows.microsoft.com/en-us/internet-explorer/delete-manage-cookies#ie=ie-11

 

- Obsługa plików cookie w przeglądarce Mozilla Firefox:

https://support.mozilla.org/pl/kb/usuwanie-ciasteczek

 

- Obsługa plików cookie w przeglądarce Safari: 

https://support.apple.com/en-gb/HT201265  

 

Informacje dla innych urządzeń (smartfony, tablety, inne urządzenia inteligentne) można znaleźć w menu odpowiedniej przeglądarki.

 

5. DANE OSOBOWE DZIECI

 

Auchan Polska Sp. z o.o. świadomie nie gromadzi i nie przetwarza danych osobowych osób niepełnoletnich. Jeżeli informacje o dziecku zostały zebrane bez zgody osoby sprawującej nad nim władzę rodzicielską, prosimy o przesłanie odpowiedniej informacji, co umożliwi nam usunięcie danych.

 

6. ZMIANY POLITYKI PRYWATNOŚCI

 

Dokładamy wszelkich starań, aby Polityka prywatności zawierała najnowsze informacje, dlatego aktualizujemy ją na bieżąco. Jednak jeśli zauważą Państwo, że treść Polityki nie jest aktualna, prosimy o kontakt, co ułatwi nam jej zaktualizowanie.

 

7. PYTANIA/KONTAKT

 

Jeśli chcą Państwo zadać pytanie lub zgłosić żądanie dotyczące przetwarzania przez nas Państwa danych osobowych, prosimy o kontakt drogą elektroniczną z Inspektorem Ochrony Danych – Andrzejem Jasikiem, za pomocą adresu e-mail daneosobowe@auchan.pl.