Utwórz nową listę
Makaron muszle zapiekane z ricottą, pastą z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią
Trudność: Łatwy
Czas wykonania: 45 minut
Porcja dla: 2 osób
Składniki:
200g makaronu muszle
200 g ricotta
½ słoika pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną (90 g)
400 ml przecieru pomidorowego
3 szalotki
4 ząbki czosnku
150 g parmezanu
garść liści bazylii
3 łyżki oliwy
Przygotowanie
Przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, czosnek,
następnie dodajemy pomidory i bazylię i redukujemy cały sos przez około 10 minut.
Ricottę mieszamy z pastą Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiny. Muszle gotujemy
według instrukcji na opakowaniu i hartujemy w zimnej wodzie. Ugotowane muszle
nadziewamy ricottą, zalewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10-15 minut do zarumienienia parmezanu.
Smacznego!
Mamy wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tej potrawy. Dodaj do koszyka.

FRANCJA
250 g 17,12zł / kg