Makaron muszle zapiekane z ricottą, pastą z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią

Trudność: Łatwy Czas wykonania: 45 minut Porcja dla: 2 osób

zdjęcie do przepisu

Składniki:

200g makaronu muszle

200 g ricotta

½ słoika pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną (90 g)

400 ml przecieru pomidorowego

3 szalotki

4 ząbki czosnku

150 g parmezanu

garść liści bazylii

3 łyżki oliwy

Przygotowanie

Przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, czosnek, następnie dodajemy pomidory i bazylię i redukujemy cały sos przez około 10 minut.

Ricottę mieszamy z pastą Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiny. Muszle gotujemy według instrukcji na opakowaniu i hartujemy w zimnej wodzie. Ugotowane muszle nadziewamy ricottą, zalewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10-15 minut do zarumienienia parmezanu.

Smacznego!

koszykMamy wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tej potrawy. Dodaj do koszyka.